Oranje 

Corona houdt ook Nederlands elftal in zijn greep

Het Nederlands elftal vindt het lastig om in een bubbel te moeten opereren, maar het is op het moment niet anders. Oranje is op zich al blij dat er mag worden gespeeld. Dat is mogelijk doordat er voor het Nederlands elftal een uitzondering is gemaakt. Alle Nederlandse topsport teams mogen hun sport op dit moment niet beoefenen. Maar voor het nationaal voetbalteam is er een uitzondering gemaakt door staatssecretaris Van Ark. Dankzij die uitzondering kan het team gewoon doorgaan met de voorbereidingen op de interlands die op het programma staan.

Minimaal 9 dagen in een bubbel

De KNVB heeft een aantal regels opgesteld waar de spelers en de staf zich aan moeten houden. De kern van de regels heeft alles te maken met afzondering in bubbels. In de strengste bubbel zitten de spelers en de staf die direct met de spelers in contact komen. Hun bewegingsvrijheid wordt flink beperkt. Ze mogen alleen in het hotel zijn of op het trainingsveld. Andere locaties zijn niet toegestaan.

Het vervoer tussen het trainingsveld en het hotel wordt uitsluitend per fiets gedaan. Dat kan gemakkelijk, want het is maar 600 meter. Hoe lang deze isolatie duurt is afhankelijk van de speeldata. De spelers mogen in elk geval vanaf 9 dagen voorafgaand aan de speeldatum geen contact meer hebben met andere mensen.

Het blijft wennen aan corona

Tijdens een training is het goed te merken dat iedereen afstand moet houden. De spelers gaan niet met hun auto naar het trainingscomplex, maar op hun eigen fiets. Die wordt geparkeerd op een plekje dat voor elke speler is gereserveerd. Daarna mogen ze zich omkleden.

Niet in een kleedkamer, maar in een speciaal neergezette open tent. Elke speler krijgt daar ook een eigen bidon met zijn naam erop. Tijdens de training worden ze er met een megafoon bij bijna elke oefening aan herinnerd dat ze afstand moeten houden.

Minder strenge bubbel

Voor de begeleiders die wat minder rechtstreeks in contact komen met de spelers gelden ook minder strenge regels, maar ook zij zijn behoorlijk in hun vrijheid beperkt. Hoewel spelers en staf het vervelend vinden dat ze zich aan de regels moeten houden, maken ze zich er niet al te druk over. De meeste spelers zien het als een noodzakelijk kwaad. Maar ze zijn al lang blij dat er in elk geval kan worden getraind en gespeeld.

Over de gevaren van corona bij wedstrijden in het buitenland maken ze zich niet druk. Het is de taak van de KNVB om te bepalen of het daar veilig is. De KNVB is ook verantwoordelijk voor de keuze van de hotels.

Vaak testen op corona

Ondanks dat de spelers en de staf aan strenge regels moeten voldoen en niet in contact kunnen komen met de buitenwereld, worden zij toch regelmatig getest. Sommige spelers wel vier keer in de week. Dat dit hard nodig is, is al een aantal keren gebleken.

Ondanks de bescherming van de bubbel is het een paar keer voorgekomen dat een speler positief testte op corona. De betreffende spelers hebben de selectie meteen verlaten.

Hoofdfoto: Vlad1988 / Shutterstock.com

Gerelateerde berichten

Leave a Comment