voorbeschouwing IJsland - NederlandOranje 

Voorbeschouwing: IJsland – Nederland

De Oranje-dames starten op dinsdag 21 september 2021 (20:45 uur) aan de WK-kwalificatie. De sterrenploeg gaat jacht maken op het felbegeerde ticket voor het WK 2023. De Oranje Leeuwinnen zitten in een poule met IJsland, Tsjechië, Wit-Rusland en Cyprus. De nummer één in de groep plaatst zich direct voor het WK-voetbal, maar ook de beste drie nummers twee mogen zich gaan opmaken voor het eindtoernooi. De overige landen die op de tweede plaats eindigen spelen in de play-offs tegen elkaar voor een WK-ticket. Vind hier het hele programma van de OranjeLeeuwinnen.

Vooruitblik

De Oranje Leeuwinnen beschikken over een geweldige selectie en zouden IJsland met gemak opzij moeten kunnen zetten. Echter mag de IJslandse ploeg niet worden onderschat, aangezien het land zich bijvoorbeeld ook succesvol wist te plaatsen voor het EK-voetbal. Een overwinning met minimaal twee doelpunten verschil moet desondanks toch haalbaar zijn voor de Nederlandse vrouwenploeg.

Sterke IJslandse vrouwenploeg

Het nationale mannenelftal van IJsland heeft al aangetoond te kunnen verrassen en dat geldt ook zeker voor de vrouwenploeg. Het land telt rond de 340.000 inwoners, maar er is voldoende voetbaltalent aanwezig. De vrouwen van IJsland staan op de 17e plaats op de wereldranglijst en wisten het menig topland al moeilijk te maken. In eigen huis is de nationale damesploeg al zes duels op rij ongeslagen en wist het vijfmaal te winnen. Er werd onder andere tweemaal gewonnen van Ierland (3-2, 2-0). De laatste onderlinge ontmoeting tussen IJsland en Nederland eindigde in 0-0, dat was in 2018.

Nederland met Mark Parsons

De bondscoach Mark Parsons maakt zijn debuut bij Oranje. De Engelsman was de laatste zes jaar hoofdtrainer bij de Portland Thorns FC, een grote Amerikaanse damesvoetbalclub. De trainer zal Oranje naar het WK moeten loodsen. De Nederlandse vrouwen speelde op de Olympische Spelen hun laatste wedstrijd. Er werd toen in de kwartfinale na strafschoppen verloren van de Verenigde Staten. Nederland won drie van de laatste vijf wedstrijden en won in 2017 voor het laatst van IJsland (4-0). Echter werd slechts één van de laatste drie onderlinge duels gewonnen door de Oranje Leeuwinnen.

Statistieken

– IJsland is al zes thuisduels op rij ongeslagen en won vijf wedstrijden
– IJsland scoorde in negen van de laatste tien thuiswedstrijden
– IJsland wist in vier van de laatste tien thuisduels de nul te houden
– Nederland won vier van de laatste zes wedstrijden
– Nederland won één van de laatste drie onderlinge duels met IJsland
– Nederland scoorde 30 doelpunten in de laatste vijf wedstrijden

Gerelateerde berichten

Leave a Comment