EK Oranje 

Nederland tegen Noord-Macedonië op het EK

Het Nederlands elftal moet in de groepsfase van het aankomende EK Voetbal in 2021 spelen tegen het nationale team van Noord-Macedonië. Deze wedstrijd zal gehouden worden op 21 juni. Nederland is geloot in Groep C, samen met de republiek in de Zuidoost-Europese Balkan. De autonome staat versloeg in de finale voor de play-offs Georgië uit met 0-1. Noord-Macedonië staat op de wereldranglijst op de 65ste plaats. Nederland daarentegen staat sinds dit jaar op plaats 13 in deze lijst.

Topscorer van het land

De 0-1 tegen Georgië werd gemaakt door de aanvoerder van het Macedonische nationale elftal Goran Pendev. De speler van de Italiaanse voetbalclub Genoa uit Genua schoot het enige doelpunt van de wedstrijd in het goal van de tegenstander in de 56ste minuut van de wedstrijd. De spits van 37 jaar maakte hierdoor goal nummer 36 in zijn 114de wedstrijd ooit. Pendev kan hierdoor ook gezien worden als de topscorer van zijn land.

Eerste plaatsing ooit

Dit is de eerste keer dat Noord-Macedonië zich heeft geplaatst voor de groepsfase van een EK of WK Voetbal en dit werd dan ook groots gevierd. Ook is het de eerste keer dat het land met deze naam deel gaat nemen aan het WK. Het land heeft namelijk een naamswijziging ondergaan van Macedonië naar Noord-Macedonië, om de onenigheid met Griekenland en diens gelijknamige streek te kunnen comprimeren. Naast Noord-Macedonië treft Nederland ook Oekraïne en Oostenrijk in de groepsfase van het EK.

Thuiswedstrijd

De wedstrijd tegen Noord-Macedonië wordt gehouden op 21 juni 2021 en is de laatste wedstrijd voor Oranje in de groepsfase. Hiervoor hebben ze al op 13 juni gespeeld tegen Oekraïne en op 17 juni tegen Oostenrijk.

Alle drie de wedstrijden vinden plaats in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. De wedstrijd tegen Noord-Macedonië zal beginnen om 18:00 uur Nederlandse tijd. Het is nog onduidelijk of dit een thuisvoordeel op kan leveren, vanwege dat het nog niet bekend is of er dan een versoepeling in de maatregelen mogelijk is.

Door de corona crisis kon het EK Voetbal dit jaar al niet doorgaan, om het verkeer rondom de stadions te verminderen en niet teveel mensen op één locatie dicht bij elkaar te hebben vanwege besmettingsgevaar. De meeste landelijke voetbalcompetities lagen daarom ook stil en gingen na een aantal maanden pas weer van start, maar dan zonder publiek.

Goede vooruitzichten

Als er naar de statistieken gekeken moet worden staat Nederland er goed voor. Het Oranje elftal heeft tot nu toe vier keer eerder tegen de spelers uit het Macedonische land gespeeld, waarvan er twee keer werd gewonnen en twee keer gelijkgespeeld. Tot nu toe heeft Nederland dus nog nooit van (Noord-) Macedonië verloren.

Toch hoeven deze cijfers niets te zeggen, helemaal als je bedenkt dat de laatste keer dat Nederland tegen de Macedoniërs moest spelen alweer ruim tien jaar geleden was. Op 1 april 2009 speelde de Oranje Leeuwen voor het laatst tegen Macedonië. Deze wedstrijd werd roemrijk gewonnen met 4 tegen 0.

Dezelfde avond worden in de andere groepen de wedstrijden gespeeld van Servië tegen Schotland, Hongarije tegen IJsland en Noord-Ierland tegen Slowakije. De einduitslagen van alle vier de wedstrijden moeten bepalen wie er per groep door mag naar de volgende ronde in het EK.

Hoofdfoto: Igor Panevski / Shutterstock.com

Gerelateerde berichten

Leave a Comment