Oranje 

Memphis Depay als de onwaarschijnlijke leider van oranje

De nieuwe generatie van Nederlandse voetballers werd de laatste jaren steeds maar groter. De gevestigde namen zoals Van der Sar, Sneijder, Van Persie en Kuijt moesten na een tijdje toch het stokje overdragen aan de jonge guppy’s die moesten bewijzen dat ze het zonder handje vasthouden konden maken in het nationale elftal. Eén daarvan had zichzelf al een lange tijd geleden losgerukt, Memphis Depay.

De jonge speler wilde al vanaf het begin laten zien aan de wereld dat die op zichzelf al een belangrijke rol kon spelen in het Nederlands elftal, maar dit was in het begin nog vooral op puberaal niveau. Toch wist het tegendraadse karakter van de speler ervoor te zorgen dat Memphis gezien kon worden als de onverwachte leider van de nieuwe groep leeuwen. Hoe is het rebelse gedrag van Depay in zoveel tijd omgeslagen naar een leidersrol voor het hele team?

De loopbaan van Memphis

Memphis Depay begon zijn voetbalcarrière bij VV Moordrecht, een vierde klasse club in zijn woonplaats. Al snel bleek hij meer potentie te hebben en ging in 2003 naar de jeugdopleiding van Sparta en stroomde drie jaar later door naar PSV. Hij was toen pas 12 jaar oud. Hij klom snel op van jeugdelftal naar jeugdelftal, totdat hij in sportseizoen 2011/2012 als stagiair werd aangenomen bij de selectie van PSV. Hij mocht meespelen en kreeg toen rugnummer 22.

Kenmerkend was dat hij liever zijn voornaam op zijn shirt had staan dan zijn achternaam, omdat hij zijn vaders achternaam heeft terwijl hij geen goede band met hem heeft, mede doordat meneer Depay Memphis en zijn moeder verliet toen Memphis pas vier jaar oud was.

In het seizoen 2013/2014 kreeg Memphis zijn vaste plek als linkeraanvaller bij PSV. Op deze positie werd hij al snel een van de beste spelers van de Eredivisie. Ook op Europees niveau wist hij faam te maken, waardoor hij al snel in de belangstelling kwam van clubs als Manchester United. Sinds 2017 speelt Memphis voor de Franse club Olympique Lyon. Sinds 2013 mag hij ook als een van de vaste aanvallers meespelen in het Nederlands nationale elftal.

Kritiek

Wanneer men aan Depay denkt zijn er twee zaken die direct naar boven komen: zijn fenomenale voetbaltalent en zijn losbandige personage. Vooral sinds zijn tijd bij Manchester United konden mensen zich veel storen aan het gedrag van de Nederlandse voetballer met Ghanese afkomst. Zo was er vaak kritiek op zijn harde en pingelende speelstijl. Deze speelstijl was ook al bekend in zijn Nederlandse carrière, toen hij in een wedstrijd tegen Vitesse een breuk in zijn oogkas had opgelopen door een elleboog van Renato Ibarra.

Daarnaast kwam zijn persoonlijke levensstijl vaak onder vuur te liggen. Zo blijkt de speler een iets te grote fan te zijn van peperdure sportauto’s en hebben mensen ook kritiek op zijn manier van uitbundige kledij.

Het sloeg om

Het unieke karakter van Memphis Depay werd na een tijdje toch door steeds meer mensen gewaardeerd. Zo sprak José Mourinho, die in 2017 opstapte als trainer van Olympique Lyon, dat hij afstand deed van het negatieve beeld dat er door de grote menigte was ontstaan omtrent zijn voormalige speler.

Toen hij in 2019 zijn voorste kruisband in zijn knie scheurde, lag hij een tijdje uit de competitie. Toen hij uiteindelijk terugkwam, bleek Depay van cruciale waarde. Al snel stond de spits weer op het veld en zorgde ervoor dat zijn club hoog in de competitie eindigde. Bovendien hielp hij Lyon aan een plek in de halve finale van de Champions League. Zijn sterke spel is ook in het Nederlands elftal niet onopgemerkt gebleven. Hij speelt steeds meer in teamverband en heeft hierdoor een basisplaats in de spits gekregen van Oranje.

De toekomst voor Depay

Het lijkt erop dat zijn carrière en het beeld dat over hem geschetst wordt steeds beter zijn geworden sinds Depay bij Olympique Lyon speelt. Zijn spel lijkt veel minder rigoureus en na een troosteloos einde bij Manchester United lijken er weer veel grote clubs interesse te hebben in de speler, waaronder FC Barcelona. Zijn positie als speler in het nationaal elftal is nu ook veel meer zeker, helemaal na zijn knieblessure. De aanvoerdersband heeft Memphis nog niet standaard om zijn bovenarm zitten, maar de verwachting is dat dit ook niet meer zo heel lang zal gaan duren. Memphis is echt veranderd van een eigenwijsje jochie achterin de klas, tot een speler die het team op sleeptouw kan nemen en serieus genomen kan worden als teamlid en als persoon.

Zijn voorliefde voor dure en excentrieke spullen is dan weer niet zoveel veranderd. Ook heeft Depay geen enkel probleem om zijn mening te verkondigen via social media als Instagram. Er zijn nog steeds mensen die dit vooral puberaal gedrag vinden, maar er komt ook steeds meer geluid dat hij juist geroemd wordt op het geen blad voor de mond hebben. Meningen blijven uiteraard verschillen en zolang Memphis op het veld kan laten zien dat die volwassen is geworden, wat maakt het dan uit wat die in zijn vrije tijd doet?

Hoofdfoto: ​​Cosmin Iftode / Shutterstock.com

Gerelateerde berichten

Leave a Comment